Šporáky

Šporáky sú viacúčelovým, racionálnym bytovým prvkom, prevažne kuchýň, ktoré nám umožňujú hospodárne využívať obnoviteľný zdroj energie.

Šporák je v skutočnosti najekonomickejšia prevádzka tepelného zdroja, keďže na jeho prevádzku postačuje raždie a rôzne náletové drevo, konáre a kry. Z jedného ohniska dokáže šporák ohriať či uvariť, prípadne upiecť pokrm a zároveň vytvára príjemné sálavé teplo, ktoré vyžaruje do svojho okolia ešte niekoľko hodín.

V rôznych kombináciách je dokonca možné šporákom ohriať úžitkovú vodu či zapojiť ho do systému ústredného vykurovania.

Šporák je veľmi obľúbený pre svoju všestrannosť a hospodárnosť nielen na chalupách či víkendových domčekoch ale čoraz častejšie sa objavuje aj ako súčasť modernej kuchyne.

Výhody a nevýhody

Aké sú výhody?

  • viacúčelový tepelný zdroj (varenie, pečenie, ohrev vody a ústredného kúrenia)
  • takmer žiadne náklady na prevádzkovanie (ľahko dostupný zdroj paliva)
  • zdravé sálavé teplo (teplo sa šíri sálaním)
  • rýchly nástup tepla (nahriatím platní)
  • rýchla návratnosť prvotných nákladov
  • dostatočné množstvo akumulačnej hmoty (kachlice, hlina, tehly a šamot)

 

Aké sú nevýhody?

  • vyššie prvotné náklady
  • vyššia hmotnosť (potrebný pevnejší podklad)
  • obmedzená variabilita designu
  • potreba častého prikladania paliva (fyzicky a časovo viac náročný na obsluhu)
  • častejšie čistenie ohniska (veľké množstvo popola)
  • nutné rozkladať oheň každý deň